• Legenska cesta 37, 2380 Slovenj Gradec
  • janez@peci-kumer.si

Krušne peči

Krušne peči so ena najstarejših oblik peči in hkrati tudi najbolj naravni način peke, ki jo poznamo. Zaradi njihove vloge v kmečki hiši krušne peči pogosto imenujemo tudi kmečka peč. Krušne peči so bile nekdaj nepogrešljiv element podeželskih hiš, dandanes pa so izjemno zaželene kot del gostinske opreme, pri čemer njihovo uporabo posebej poudarjajo predvsem v picerijah. Po krivici pa so krušne peči izpuščena iz sodobnih stanovanjskih enot.

Njihova temeljna funkcija je bila pečenje in kuhanje, hkrati pa so krušne peči uporabljali tudi kot prostor za druženje. Kot takšne se vse do danes niso bistveno spremenile, niti po videzu niti po njihovi funkciji, čeprav imajo ljubitelji tradicionalne kuhe s pomočjo krušne peči dandanes na voljo številne dizajnerske in barvne različice krušne peči. A kljub temu krušne peči v principu ostajajo bolj kot ne enake tistim, ki so jih nekoč uporabljale naše babice. Bistvena razlika med starejšimi in novejšimi oblikami krušne peči je le v tem, da starejše krušne peči niso imele dimnika. Dim je posledično uhajal skozi odprtino v črno luknjo, od tod pa na prostost. Kasneje so krušni peči dodali dimnik, ki ga uporabljamo še danes. Prav tako so bila v preteklosti kuriščna vratca krušne peči praviloma v sosednjem prostoru, dandanes pa slednje več ni obvezno.

Za ogrevanje krušne peči so primerne vse oblike neobdelanega lesa, pri čemer je pogostost nalaganja odvisna od velikosti peči. Nepogrešljiv del krušne peči so tudi orodja za kurjenje in čiščenje krušne peči ter orodja za pečenje.

Po zunanji obliki ločimo krušne peči na peči z nadpečkom in na ravne krušne peči. Prednost prvih je v tem, da imajo večjo grelno površino in hkrati tudi površino za druženje ali sušenje. Ne glede na to, ali gre za ravne ali za krušne peči z nadpečkom pa velja, da imajo še vsaj eno koristno lastnost. Zaradi visoke kapacicete skladiščenja energije, krušne peči dolgo zadržijo temperaturo, kar omogoča njihovo uporabo tudi po tem, ko smo v krušni peči prenehali kuriti. Tako se lahko za tem, ko smo spekli kruh ali pico, še nekaj časa grejemo na prijetno toplem nadpečku ali pa odišavimo prostor s sušenjem pomarančnih lupin na grelni površini krušne peči. Krušne peči so še posebej primerne za gospodinje, ki jim pogosto primanjkuje časa, saj tovrstna peč precej skrajša čas kuhanja ali pečenja.

Oglejte si e katalog Krušne peči, ki smo jih vgradili našim strankam.

Oglejte si nekaj krušnih peči v našem e katalogu.

Krušna peč 13

 

Krušna peč 19

 

Krušna peč 12

 

Krušna peč 15

 

Krušna peč 14

 

Krušna peč 17

 

Krušna peč 11

 

Krušna peč 20

 

Krušna peč 10

 

Krušna peč 9

 

Krušna peč 8

 

Krušna peč 7

 

Krušna peč 6

 

Krušna peč 5

 

Krušna peč 4

 

Krušna peč 1

 

Krušna peč 2