• Legenska cesta 37, 2380 Slovenj Gradec
  • janez@peci-kumer.si

Zunanji kamini s pečjo

Spomladanskih in poletnih dni si skorajda ne moremo predstavljati brez piknikov. In nič ne ustvari boljšega občutka, romantičnega vzdušja in hkrati tudi odličnega okusa pripravljene hrane, kot zunanji kamini. Kljub temu, da je dandanes izbira različnih žarov zelo velika in da so, predvsem zaradi njihove majhnosti in prenosljivosti, vse bolj priljubljeni, zunanji kamini okolici dajejo poseben pečat, ki ga ni moč doseči z nobenim izmed ostalih konkurenčnih izdelkov.

Takšnega pečata pa zunanji kamini ne ustvarjajo le takrat, ko v njih prasketa ogenj in iz njih prihaja omamen vonj! Zunanji kamini imajo poseben estetski učinek tudi tedaj, ko le čakajo in vas vabijo, da jih uporabite.

Zunanji kamini so uporabni za pripravo skoraj vsake hrane - z žarjenjem, pečenjem in celo kuhanjem, pri čemer ima na ta način pripravljena hrana posebno aromo, hkrati pa je njena priprava tudi posebno doživetje. Priprava hrane z zunanjimi kamini pa je hkrati zelo preprosta in ne povzroča preglavic niti nekoliko slabšim kuharskim mojstrom. Potrebno je le zakuriti ogenj in pečenje, žarjenje ali kuhanje z zunanjimi kamini se lahko prične! Pred in po uporabi je potrebno kamin le ustrezno očistiti ostankov pepela in maščobe.

Zunanji kamini so lahko sestavljeni, običajno pa zidani. Materiali iz katerih so zunanji kamini izdelani dobro prenašajo različne vremenske vplive, zato zunanji kamini krasijo vaš vrt še dolgo za tem, ko ste se odločili, da vam bodo krasili zunanjo okolico.

Zunanji kamini so običajno enostavne sestave in prepoznavne oblike. Sestavljajo jih podnožje, kurišče z železnim držalom in dimnik, včasih pa imajo zunanji kamini tudi nekatere dodatne elemente, kot so prostor za drva, odlagalni prostor in podobno. Pomembni dodatni elementi so tudi pripomočki za peko in kurjenje. Za delovanje zunanji kamini potrebujejo ustrezno trdo gorivo, bodisi oglje, bodisi neobdelan les ali katero drugo obliko goriva, odvisno od priporočil proizvajalca.

Zunanji kamini imajo običajno odprto kurišče, kar pomeni, da je pri njihovi uporabi potrebna pazljivost. Stati morajo na primerni, trdi podlagi, odmaknjen od vnetljivih materialov in ostalih elementov.

V kolikor imate primerno znanje lahko zunanji kamin postavite oziroma zgradite sami, lahko pa izbiro ustrezne velikosti in tudi primerne lokacije prepustite strokovnjakom, pri izbiri oblike pa domišljiji prepustite svojo pot.



Zunanji kamin s krušno pečjo - 1

Zunanji kamin - 2

 

Zunanji kamin za podpeko in žar - 3

 

Zunanji kamin - 4